Producenci lokalnej żywności z obszaru działania LGD „ZIELONE SIOŁO”, w dobie pandemii koronawirusa, starają się kontynuować działalność. Oferują możliwość zamówienia telefonicznego swoich produktów oraz pysznych dań z dostawą do domu lub odbiorem osobistym.
LGD „ZIELONE SIOŁO” zachęca do wspierania członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, gospodarstw rolnych, ekologicznych i agroturystycznych. Ich oferta to nie tylko bogaty wybór, ale też gwarancja wysokiej jakości. Produkty oraz dania oferowane przez producentów, są wyjątkowe, sporządzane na bazie lokalnych surowców, w oparciu o tradycyjne receptury.
Gospodarstwo Pasieczne Mirosława Pędzicha w Komorowie oferuje następujące rodzaje miodów: wielokwiatowy, lipcowy, leśny, wierzbowo-mniszkowy, malinowy, gryczany, kurpiowski.
tel. 793 768 979
Firma FAMIGO oraz Gospodarstwo Ekologiczne Mariusza i Grażyny Farat w Rososzy oferują ekologiczne gęsi, indyki, kaczki, kurczęta, mięso mielone z indyka, mięso mielone z kurczaka, podroby z indyka, podroby z kurczaka, ogórki kiszone, sałatki owocowe, sałatki warzywne, kapustę kiszoną, dżemy i powidła, pierogi w wielu smakach tj. ruskie, z mięsem, z kapustą
i grzybami, z serem.
tel. 509 101 075
Gospodarstwo agroturystyczne „Stary Młyn” i hodowla ryb Andrzeja Sosińskiego w miejscowości Ołtarze-Gołacze oferuje wędzone pstrągi, jesiotry, szczupaki, liny, leszcze, sandacze i karpie.
tel. 515 235 619
e-mail: sosinskiandrzej1@gmail.com
Gospodarstwo Rolne Franciszka Keslera w Starym Lubiejewie oferuje „Olej rzepakowy Keslera”.
tel. 604 561 423
Gospodarstwo Ekologiczne Anity i Mariusza Mierzejewskich w Wiśniewie oferuje ser biały z mleka krowy rasy polskiej czerwonej, ser podpuszczkowy MOCEK z mleka krowy rasy polskiej czerwonej, świeże mleko, śmietanę zawierającą ok. 25 % tłuszczu.
tel. 607 560 209, 698 439 366
e-mail: anita-mierzejewska@wp.pl
Zagroda Edukacyjna Sielski Dom i Ogród w Starej Złotorii oferuje ciasteczka z lawendą, lawendowy syrop.
tel. 784 144 286
Gospodarstwo Pasieczne Państwa Joanny i Tomasza Dąbrowskich z Kiełczewa oferuje następujące rodzaje miodów: wierzbowy, mniszkowy, wielokwiatowy, akacjowy, faceliowy, lipowy, spadziowy oraz pyłek kwiatowy i pierzgę.
tel. 502 532 914, 500 872 633
Ponadto:
Usługi Gastronomiczne „WIKTORIA” w Kańkowie oferują tradycyjną polską kuchnię oraz potrawy regionalne.
tel. 692 933 426
Gospodarstwo Agroedukacyjne Zofia i Jerzy Kolanowscy w Glinie oferuje wyroby z mleka koziego tj. jogurty naturalne, jogurty owocowe, twarożek z ziołami prowansalskimi, twarożek z kozieradką, twarożek z czosnkiem oraz świeże mleko.
tel. 510 833 733
Gospodarstwo Agroturystyczne „Bocianie Gniazdo” Ewy i Andrzeja Rudo w Prostyni oferuje tradycyjne potrawy regionalne oparte na świeżych, zdrowych i ekologicznych produktach.
tel. (29) 644 90 63, 698 517 160
Gospodarstwo Rolne Krzysztofa Kietlińskiego w miejscowości Zakrzewo Kopijki oferuje ser twarogowy, ser podpuszczkowy, ser żółty, mleko, zsiadłe mleko, serwatkę, tradycyjny sernik.
tel. 665 376 298
Gospodarstwo Agroturystyczne „Kozie Sioło” Marty Deniszewskiej w Prostyni oferuje potrawy regionalne, wyroby z mleka koziego (sery, twarogi), pierogi z kozim serem, jaja od kur z wolnego wybiegu.
tel. (29) 644 91 88, 519 136 370
Gospodarstwo Agroturystyczne „ORLICZÓWKA” w Błędnicy oferuje jaja od kur z wolnego wybiegu, ser żółty, ser podpuszczkowy, ser typu oscypek z mleka krowiego.
tel. 506 072 094