Spotkaniem w dniu 20 października br. w MODR Oddział Poświętne w Płońsku zakończyliśmy realizację zadania publicznego finansowanego z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego pn. „Wszystko wokół pasieki – szkolenia dla początkujących i już praktykujących pszczelarzy”.
Drugie i ostatnie projektowe szkolenie poprowadzili wieloletni pracownicy naukowi w Zakładzie Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach, współwłaściciele Laboratorium HoneyLab Teper&Waś:
- dr Dariusz Teper,
- dr Ewa Waś.
Uczestnicy spotkania z zainteresowaniem wysłuchali wykładu na temat analizy pyłkowej i problemów z uzyskiwaniem miodów odmianowych. Okazuje się, że w Polsce pozyskiwanych jest 15 rodzajów miodu. Do najczęstszych odmian zaliczamy miód wielokwiatowy, rzepakowy i akacjowy. Wyjątkowym miodem jest miód wrzosowy, który ze względu na niewielką liczbę wrzosowisk w Polsce jest rzadko spotykany i bardzo ceniony za niepowtarzalny smak. Aby poprawnie zakwalifikować pozyskany miód do odmiany zaleca się wykonanie analizy pyłkowej, która jak dotąd jest jedynym i powszechnie akceptowanym badaniem potwierdzającym botaniczne i geograficzne pochodzenie miodu.
Podczas szkolenia poruszono temat jakości wosku pszczelego i zagrożeń wynikających z zafałszowań węzy. Jak podkreśliła dr Ewa Waś woskowe plastry są „pierwszym opakowaniem” dla miodu, którego jakość w dużej mierze zależy od wosku. W ostatnich latach coraz większe zapotrzebowanie na ten produkt spowodowało nie tylko podniesienie jego ceny, ale również problem związany z zafałszowaniami. Wyniki badań jakości wosku pszczelego i węzy, które przeprowadzono w HoneyLab Teper & Waś wskazują na zafałszowanie około 20% próbek, które trafiły do laboratorium. Substancją najczęściej wykrywaną była parafina. Zdarzały się też przypadki zafałszowań wosku stearyną. Węza wyprodukowana z wosku zafałszowanego może stanowić poważne zagrożenia dla rodzin pszczelich, w których dochodzi do zaburzeń prawidłowego rozwoju.
Na zakończenie pszczelarki i pszczelarze biorący udział w szkoleniu otrzymali pamiątkowy dyplom podziękowanie. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział oraz życzymy satysfakcji z pracy z pszczołami oraz obfitych zbiorów miodu.