W środę 24 lipca spotkaliśmy się w niezwykłym miejscu – Gospodarstwie Agroturystycznym „Stary Młyn” Hodowla ryb w Ołtarzach-Gołaczach. Wydarzenie odbyło się w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Kulinarnych dzięki współpracy LGD „ZIELONE SIOŁO” z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego. Właściciel Gospodarstwa p. Andrzej Sosiński, który hodowlą ryb zajmuje się blisko 45 lat, wprowadził nas w tajniki hodowli, patroszenia, filetowania i przygotowania pysznych dań rybnych. Uczestnicy warsztatów pod czujnym okiem właściciela Gospodarstwa przygotowali zupę rybną z warzywami, pieczonego jesiotra w sosie śmietanowym z ziemniakami w mundurkach. Na deser panie z KGW Żebry Laskowiec zaserwowały szarlotkę na kruchym cieście. Warto dodać, że podstawowe składniki użyte do przygotowania potraw pochodziły z Gospodarstwa „Stary Młyn”.
Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja przygotowanych specjałów, które okazały się prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia.
Dziękujemy p. Krzysztofowi Zaniewskiemu i p. Patrycji Dzięcioł z Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie za współpracę przy organizacji warsztatów, zaś p. Andrzejowi Sosińskiemu za przekazaną wiedzę, ciekawe rady i wskazówki dotyczące obróbki ryb.
Szczególne podziękowania kierujemy do uczestników warsztatów tj. KGW Żebry Laskowiec, KGW Nur, KGW Wąsewo, KGW Kiełczew, KGW Szulborze Wielkie, KGW Tymianki-Bucie, Towarzystwo Przyjaciół Komorowa, przedstawicielom miasta Brok, Gospodarstwa Ekologicznego w Rososzy oraz Brańszczyka za aktywny i kreatywny udział w spotkaniu, sympatyczną atmosferę i poświęcony czas.