Jak upiec bochenek pachnącego, z chrupiącą skórką chleba? Wbrew pozorom, to nic trudnego. Przekonali się o tym uczestnicy szkolenia pn. „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Wypiek chleba na zakwasie”. Spotkanie zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z LGD „ZIELONE SIOŁO” odbyło się w dniu 23 lutego br. w świetlicy wiejskiej w Królach Dużych.
Prowadząca szkolenie p. Anna Gogół z gminy Teresin, absolwentka ogrodnictwa na SGGW w Warszawie, psychodietetyczka, fitoterapeutka, terapeutka konopna, zaprezentowała uczestnikom prosty przepis na smaczny chleb, który można wykonać we własnym domu. Wyrabianie ciasta trwa zaledwie kilka minut. Wystarczy mąka, zakwas, sól i woda. Ciasto można wzbogacić pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, otrębami, siemieniem lnianym czy kminkiem. W czasie przerwy na rośnięcie ciasta p. Ania przybliżyła temat historii chleba. Tradycja jego wypieku, pojawiła się ok. 12 tysięcy lat temu. Oczywiście wtedy chleb wyglądał zupełnie inaczej. Nie znano drożdży, więc były to po prostu placki pieczone w ognisku. Z czasem zaczęto wypiekać go na rozgrzanych kamieniach, a następnie pojawiły się metalowe blachy, które przyspieszyły proces pieczenia.
Chleb, który upiekliśmy podczas warsztatów był pięknie zarumieniony, wilgotny i niesamowicie pachnący. Zabrany do domów z całą pewnością posmakuje domownikom.
Dziękujemy KGW Króle Duże za gościnne przyjęcie, pyszny poczęstunek i pomoc organizacyjną. Przedstawicielom KGW z terenu gmin: Andrzejewo, Ostrów Mazowiecka, Wąsewo, Małkinia Górna, Boguty Pianki i Zaręby Kościelne dziękujemy za uczestnictwo i miłą atmosferę. Wierzymy, że zdobyta wiedza zaowocuje podtrzymywaniem tradycji pieczenia chleba w rodzinnych domach.