Magdalena Kozerska – technik pszczelarstwa i założycielka pasieki Miodowa Manufaktura omówiła proste sposoby wychowu matek pszczelich, sprzęt hodowlany, terminarz wychowu oraz sposoby postępowania z rodzinami wychowującymi. Omówiła budowę, wady i zalety uli Dadanta oraz uli typu Langstroth. Poruszyła temat apiterapi.
Wiele chorób można wyleczyć za pomocą miodu, pierzgi, kitu, propolisu. Z kolei jad pszczeli to cenny składnik w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Wspomniała o ApiDomkach do oddychania powietrzem ulowym, w ramach apiinhalacji, która ma pozytywny wpływ na leczenie m.in. chorób płuc. Mani Magdalena poruszyła także ciekawy temat łączenia monitorowania warrozy u pszczół z apiterapią.
W ten sposób można uzyskać materiał do sporządzania nalewki na pszczołach nazywanej „Podmorą”.
Zagadnienia poruszone na szkoleniu dotyczyły również pszczelarstwa miejskiego. Okazuje się że ule w mieście to bardzo dobre rozwiązanie. Wyższa temperatura powietrza skłania pszczoły do częstszych lotów, co przekłada się na większe zbiory miodu . Miejscy pszczelarze nie muszą również borykać się z masowymi zatruciami pszczół spowodowanymi chemicznymi opryskami roślin. „Miodowa Manufaktura” od kilku lat prowadzi miejskie pasieki w kilku dzielnicach Warszawy dla lokalnych samorządowców.
Uczestnicy praktycznego szkolenia poznali także alternatywne sposoby zarobkowania, które przedstawili właściciele pasieki w Borzymach
Materiały szkoleniowe
- Praktyczne aspekty prowadzenia gospodarki pasiecznej.
- Żywienie pszczół i rola składników pokarmowych w zrównoważonej hodowli pszczół.
- Wybrane trudne przypadki i niespodzianki w pasiece.
- Nastrój rojowy: przyczyny i skuteczne techniki rozładowujące.
- Choroby i zagrożenia zdrowotne pszczół okiem mikrobiologa – czy nosemozę powinniśmy brać pod lupę?