Od kilku lat LGD „ZIELONE SIOŁO” współpracuje z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w ramach wspólnych działań szkoleniowo-edukacyjnych. W dniu 20 października br. w Zespole Szkół im. Stanisława Staszica w Małkini Górnej odbyło się szkolenie warsztatowe pn. „Dobre Praktyki Przetwórcze – zagrodowe przetwórstwo mleka”.
Podczas spotkania profesjonalny serowar z Żuław p. Krzysztof Jaworski, absolwent Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie, autor poradników dla początkujących serowarów podzielił się wiedzą dotyczącą wytwarzania serów podpuszczkowych. W warsztatach aktywnie uczestniczyli uczniowie technikum gastronomicznego, którzy zgodnie ze wskazówkami eksperta uczyli się jak wytwarzać ser podpuszczkowy dojrzewający, serek domowy oraz ser serwatkowy podobny do włoskiej ricotty. Pan Krzysztof z wielką radością dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem, pokazując jak w domowych warunkach, przy użyciu zwykłych kuchennych sprzętów można zrobić sery z naturalnych, świeżych produktów. Zadanie wcale nie jest trudne, a smak własnoręcznie zrobionych serów wzbogaconych różnymi ziołami, suszonymi owocami lub miodem jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
Serdeczne dziękujemy Dyrekcji Zespołu Szkół w Małkini Górnej za udostępnienie pomieszczeń i udział młodzieży w warsztatach.