W dniu 24 października br. odbyło się kolejne szkolenie z cyklu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – mleko i jego przetwory” zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego przy współpracy z LGD „ZIELONE SIOŁO”. Tym razem gościliśmy w Zespole Szkół – Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie.
Wykład na temat mleka i jego przetworów poprowadził dr hab. Antoni Pluta,
prof. SGGW w Warszawie, pracujący w Zakładzie Technologii Mleka w Katedrze Technologii i Oceny Żywności SGGW. W szkoleniu brali udział uczniowie klas IV – Technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Technikum mechanizacji rolnictwa. Podczas spotkania prof. Pluta poruszył wiele ważnych i ciekawych zagadnień dotyczących mleka. Przybliżył rys historyczny produkcji i przetwórstwa, historię serowarstwa na ziemiach polskich, omówił etapy produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających. Zachęcał także młodzież do spożywania mleka i przetworów mlecznych, gdyż są najlepszym źródłem wapnia oraz dostarczają pełnowartościowego białka i witamin z grupy B.
Dziękujemy Dyrekcji ZSCKR w Starym Lubiejewie za udostępnienie sali i udział młodzieży w szkoleniu.