Na zaproszenie p. Romana Malickiego dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, w dniu 8 lipca br. uczestniczyliśmy w „Pikniku z Produktem Polskim” połączonym z etapem powiatowym Konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.
Tematem przewodnim na stoisku promocyjnym LGD „ZIELONE SIOŁO” było podtrzymanie tradycji i wiedzy nt. znanego w całym regionie nadbużańskim pieczywa odpustowego – „Kozy Prostyńskiej”, którego pochodzenie i historia związana jest z obszarem LGD „ZIELONE SIOŁO”. „Prostyńska Koza” z inicjatywy naszego Stowarzyszenia, w 2019 r. została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W warsztatach malowania „Kozy Prostyńskiej” brały udział zarówno dzieci jak i dorośli uczestnicy Pikniku, którzy z wielką starannością i cierpliwością ozdabiali upieczone figurki Kozy. Trzeba przyznać, że osoby biorące udział w zajęciach wykazały się ogromną pomysłowością i wyobraźnią twórczą.
Ponadto, na stoisku LGD można było skosztować „Sera twarogowego” i „Sera MOCEK” z mleka krowy polskiej czerwonej wytwarzanego przez Państwa Mierzejewskich w Gospodarstwie Ekologicznym w Wiśniewie oraz „Piernika na miodzie” i miodów z Pasieki Mirosława Pędzicha z Komorowa. Sery i „Miód lipcowy” to produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Do kulinarnej rywalizacji w „Bitwie Regionów” o miano najlepszej potrawy regionalnej przystąpiło osiem Kół Gospodyń Wiejskich. Pierwsze miejsce w powiecie ostrowskim zajęło KGW w Chmielewie, drugie zdobyło KGW w Wąsewie, trzecie zaś KGW w Zarębach Warchołach. Wyróżnienia otrzymało KGW w Tymiankach-Buciach oraz KGW w Kępistych-Borowych.
Serdecznie gratulujemy laureatom i trzymamy kciuki za etap wojewódzki.