Z wielką radością informujemy, że w gronie zwycięzców Konkursu znalazły się dwa produkty zgłoszone przez LGD „ZIELONE SIOŁO” tj. „Pasztet z królika”, który zwyciężył w kategorii przetwory mięsne oraz „Tort orzechowy”, który wygrał jako najlepszy wyrób cukierniczy.
W tym roku po raz jedenasty spróbowaliśmy sił w XIV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do Konkursu zakwalifikowano rekordową liczbę 106 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów.
W dniu 17 maja br. Kapituła Konkursu wyłoniła zwycięzców za najlepszy produkt roku 2020. O tytuł ubiegały się 4 przysmaki zgłoszone przez LGD „ZIELONE SIOŁO”, tj.:
- „Pasztet z królika” p. Moniki Tymińskiej z miejscowości Tymianki Adamy (gm. Boguty Pianki),
- „Syrop lawendowy” p. Anny Gawlik z miejscowości Stara Złotoria (gm. Zaręby Kościelne),
- „Tort orzechowy” KGW w Tymiankach Buciach (gm. Boguty Pianki),
- „Miód wielokwiatowy” p. Tomasza Dąbrowskiego z Pasieki nad Bugiem w Kiełczewie (gm. Małkinia Górna).
Wyłaniając laureatów, Kapituła Konkursu brała pod uwagę smak produktu, jego walory wizualne, estetykę oraz metodę wytwarzania. Nagrodzone produkty powstały bez udziału środków chemicznych, według tradycyjnej receptury.
Zwycięzcom gratulujemy i zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnej edycji Konkursu.