Kultywując wielowiekową i bogatą historię „Kozy prostyńskiej” oraz tradycję związaną z jej lepieniem i wypiekaniem, LGD „ZIELONE SIOŁO” zgłosiła „Kozę z Prostyni” do Konkursu organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Za dwa tygodnie przygotujemy stoisko promocyjne i weźmiemy udział w rozstrzygnięciu etapu wojewódzkiego.
Warto przypomnieć, że z inicjatywy naszego Stowarzyszenia w maju 2019 r. „Koza prostyńska” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 2008 r. Marta Deniszewska za „Kozę Prostyńską” otrzymała Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Figurka „Prostyńskiej kozy” nierozerwalnie związana jest z historią świątyni w Prostyni.
Warto kultywować i nagłaśniać tę tradycję, bo to nasze lokalne dziedzictwo i niepowtarzalna osobliwość.