W ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich, w dniu 25 czerwca br. odbyło się szkolenie pn. „Rola pszczół i dzikich zapylaczy w środowisku”. Spotkanie zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z LGD „ZIELONE SIOŁO” miało miejsce w świetlicy wiejskiej KGW w Kiełczewie. Uczestników przywitali i wprowadzili w tematykę szkolenia Adriana Rukat Prezes Zarządu LGD oraz Krzysztof Zaniewski – specjalista Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
O historii pszczelarstwa, roli owadów zapylających w ekosystemie oraz produktach pszczelich interesująco opowiedział prowadzący szkolenie Tomasz Dąbrowski – doświadczony pszczelarz, właściciel Gospodarstwa pasiecznego „Pasieka nad Bugiem” oraz członek Powiatowego Koła Pszczelarzy w Wyszkowie.
Powszechnie wiadomo, że pszczoły zapylają blisko 80% roślin, zaś miód ma silne właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne, poprawia nastrój, wspomaga leczenie przeziębień, reguluje pracę wątroby i nerek. Ale jak rozpoznać prawdziwy miód od zafałszowanego? Pan Tomasz wyjaśnił, że jest na to prosty sposób. Wystarczy szklanka zimnej wody i łyżeczka miodu. Jeśli miód zacznie rozpuszczać się w niej nieregularnie i to pod wpływem mieszania, tworząc ciągnące się pasma, mamy do czynienia z miodem naturalnym. Ponadto, w miód najlepiej zaopatrywać się u zaprzyjaźnionych, zaufanych pszczelarzy, bo wtedy możemy mieć pewność że jest naturalny, a jego dobroczynne właściwości są zachowane.
W trakcie szkolenia uczestników odwiedził Wójt Gminy Małkinia Górna Dariusz Rafalik wraz z Sekretarzem Gminy Cezarym Pietrzakiem, który przywitał mieszkańców w imieniu Samorządu Gminnego
Szkolenie zakończyło się degustacją miodów oraz samodzielnym wykonaniem świec z wosku pszczelego, które nie tylko ładnie pachną, ale przede wszystkim są naturalne i nie wydzielają szkodliwych substancji.
Dziękujemy Gminie Małkinia Górna za udostępnienie świetlicy, prowadzącemu Tomaszowi Dąbrowskiemu za profesjonalny wykład, KGW w Kiełczewie za przygotowanie pysznego poczęstunku, zaś uczestnikom za poświęcony czas i aktywny udział w szkoleniu.