Karnawałowe warsztaty w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych

26 lutego 2025 | Aktualności, Aktywizacja i Integracja

Karnawał, to czas towarzyskich spotkań, przebieranek, którym towarzyszy degustacja potraw i karnawałowych wypieków.
We czwartek, 20 lutego przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego zorganizowaliśmy kolejne warsztaty z cyklu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne”. Tym razem – „Karnawałowe wypieki”. W siedzibie KGW „Sąsiadki” w Komorowie uczestnicy warsztatów wykonali dwa słodkie specjały sztandarowe dla okresu karnawałowego:

  • tradycyjne pączki z dżemem i konfiturą,
  • „róże karnawałowe” udekorowane wiśnią.

Prowadząca spotkanie p. Grażyna Pieńkowska chętnie dzieliła się swoją wiedzą i doświadczeniem oraz udzielała cennych i praktycznych wskazówek. Opowiedziała nam o dawnych zwyczajach i tradycjach karnawałowych. Najhuczniej obchodzony był ostatni tydzień tego okresu czyli „ostatki”. Ale też bardzo ciekawym zwyczajem wywodzącym się z Krakowa był „babski comber” – zabawa zapustna odbywająca się zazwyczaj w „tłusty czwartek”, w której uczestniczyły wyłącznie panie.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacja przygotowanych karnawałowych specjałów, które udały się rewelacyjnie.
Dziękujemy p. Patrycji Dzięcioł przedstawicielowi UMWM w Warszawie za współpracę przy organizacji przedsięwzięcia, zaś uczestnikom:

  • Kółko Rolnicze w Przyjmach k. Poręby,
  • KGW Stara Ruskołęka,
  • KGW „Brokowianki”,
  • Stowarzyszenie Ugniewo Razem,
  • KGW Wąsewo,
  • Kółko Rolnicze „Porębianki” w Porębie Średniej,


za aktywny udział i wspólnie stworzoną miłą atmosferę. Dziękujemy KGW „Sąsiadki” w Komorowie za wyśmienity posiłek i gościnę. Gminie Ostrów Mazowiecka za udostępnienie świetlicy.

Podobne artykuły w kategorii Aktualności | Aktywizacja i Integracja