Karnawał, to czas towarzyskich spotkań, przebieranek, którym towarzyszy degustacja potraw i karnawałowych wypieków.
We czwartek, 20 lutego przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego zorganizowaliśmy kolejne warsztaty z cyklu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne”. Tym razem – „Karnawałowe wypieki”. W siedzibie KGW „Sąsiadki” w Komorowie uczestnicy warsztatów wykonali dwa słodkie specjały sztandarowe dla okresu karnawałowego:
- tradycyjne pączki z dżemem i konfiturą,
- „róże karnawałowe” udekorowane wiśnią.
Prowadząca spotkanie p. Grażyna Pieńkowska chętnie dzieliła się swoją wiedzą i doświadczeniem oraz udzielała cennych i praktycznych wskazówek. Opowiedziała nam o dawnych zwyczajach i tradycjach karnawałowych. Najhuczniej obchodzony był ostatni tydzień tego okresu czyli „ostatki”. Ale też bardzo ciekawym zwyczajem wywodzącym się z Krakowa był „babski comber” – zabawa zapustna odbywająca się zazwyczaj w „tłusty czwartek”, w której uczestniczyły wyłącznie panie.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacja przygotowanych karnawałowych specjałów, które udały się rewelacyjnie.
Dziękujemy p. Patrycji Dzięcioł przedstawicielowi UMWM w Warszawie za współpracę przy organizacji przedsięwzięcia, zaś uczestnikom:
- Kółko Rolnicze w Przyjmach k. Poręby,
- KGW Stara Ruskołęka,
- KGW „Brokowianki”,
- Stowarzyszenie Ugniewo Razem,
- KGW Wąsewo,
- Kółko Rolnicze „Porębianki” w Porębie Średniej,
za aktywny udział i wspólnie stworzoną miłą atmosferę. Dziękujemy KGW „Sąsiadki” w Komorowie za wyśmienity posiłek i gościnę. Gminie Ostrów Mazowiecka za udostępnienie świetlicy.