W dniu 9 maja br. w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczania certyfikatów i tablic członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze nowym członkom.
Dołączyli do niej kolejni zgłoszeni przez LGD „ZIELONE SIOŁO” wytwórcy z naszego terenu: Pan Krzysztof Jóźwik właściciel Domu Wczasowego NADRZECZE w Broku, oferujący smaczną kuchnię opartą na tradycyjnych przepisach, Pan Andrzej Sosiński z Gospodarstwa agroturystycznego „Stary Młyn” i hodowla ryb w Ołtarzach Gołaczach (gm. Nur), zajmujący się hodowlą ryb, które od lat wędzi według starej receptury, Państwo Anita i Mariusz Mierzejewscy z Gospodarstwa Ekologicznego z Wiśniewa (gm. Ostrów Mazowiecka), w którym produkują sery miękkie i twarde z mleka krowy rasy polskiej czerwonej, Państwo Danuta i Jacek Grabowscy właściciele Gospodarstwa Agroturystycznego DAJANA w Broku, specjalizujący się w tradycyjnej polskiej kuchni opartej na świeżych i ekologicznych produktach.
Warto przypomnieć, że Dziedzictwo Kulinarne jest symbolem wyjątkowej żywności lokalnej. Promuje tradycje oraz dziedzictwo kulturowe regionu. To gwarancja dla konsumenta, że oferowana żywność jest wysokiej jakości i jednocześnie charakteryzuje się tradycyjną metodą produkcji. Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza zrzesza 114 producentów, w tym ośmiu z obszaru LGD „ZIELONE SIOŁO”.