W dniu 8 września br. na placu parafialnym przy Bazylice Mniejszej pw. Przenajświętszej Trójcy i św. Anny w Prostyni, odbyły się Dożynki Gminno-Parafialne organizowane przez Gminę Małkinia Górna i Parafię w Prostyni.
Przy pięknej, słonecznej pogodzie uczestnicy imprezy mogli skosztować lokalnych przysmaków, sprawdzić swoją wiedzę w ekologicznym konkursie czy pokonać tor przeszkód w alko-goglach. Duże emocje wzbudził turniej sołectw, w którym zawodnicy zmierzyli się
w konkurencji najwolniejszej jazdy rowerem oraz przeciąganiu liny. Występy zespołów „Jarzębina”, „Małkinianka”, „Sadowianki” i „Cantilena” umilały czas gościom dożynek.
Powodzeniem cieszyło się też nasze stoisko, w którym promowaliśmy nie tylko LGD „ZIELONE SIOŁO”, ale również lokalny wypiek „Kozę Prostyńską”, która w maju br. z inicjatywy naszego Stowarzyszenia została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W przeprowadzonym przez nas Konkursie plastycznym pn. „Rysujemy Kozę Prostyńską” brały udział dzieci w wieku 5-10 lat. Prace były ciekawe i kolorowe, a niektóre nawiązywały do legendy związanej z „Kozą Prostyńską”. Wyłonienie zwycięzców okazało się niezwykle trudnym zadaniem dla Komisji konkursowej. Spośród 14 dzieci, które przystąpiły do Konkursu w kategorii 5-6 lat laureatami zostali mieszkańcy Prostyni, i tak: pierwsze miejsce zajęła Karolina Frej, drugie Antonina Sołdacka, trzecie zaś Antoś Wujek. W kategorii 7-8 lat zwycięzcą okazał się Adam Błaszczyk z Małkini Górnej, drugie miejsce przypadło Marcinowi Ołdakowskiemu także mieszkańcowi Małkini Górnej. Natomiast w kategorii 9-10 lat pierwsze miejsce zdobyła Weronika Wiechowska z Kiełczewa, drugie Aleksandra Ołdakowska z Małkini Górnej, trzecie zaś Zofia Perzyna z miejscowości Złotki.
Dużym zainteresowaniem cieszył się warsztat lepienia „Kozy Prostyńskiej”. Pani Marta Deniszewska z Prostyni, która za „Kozę” otrzymała Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku 2008, udzielała uczestnikom cennych rad i pomagała w lepieniu. Z jednego kawałka ciasta formowano kształtne figurki, a po ich upieczeniu malowano i ozdabiano w kolorowe wzory. Osoby biorące udział w warsztacie zgodnie przyznały, że lepienie kozy tylko pozornie wydaje się banalnie łatwe. Tymczasem okazuje się, że to dość trudne i pracochłonne zajęcie, wymagające cierpliwości i umiejętności manualnych.
Zarząd LGD „ZIELONE SIOŁO” składa serdeczne podziękowania Pani Marcie Deniszewskiej za przeprowadzenie warsztatu lepienia „Kozy Prostyńskiej” i przygotowanie do degustacji szarlotki oraz „Piwa Kozibroda”.