Start Aktualności Aktualności Laury Marszałka XIII edycji dla producentów zgłoszonych przez LGD „ZIELONE SIOŁO”

PostHeaderIcon Laury Marszałka XIII edycji dla producentów zgłoszonych przez LGD „ZIELONE SIOŁO”

W dniu 20 sierpnia br. Kapituła XIII Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wyłoniła zwycięzców za najlepszy produkt roku 2019. O tytuł ubiegało się 68 przysmaków wytwarzanych przez mazowieckich producentów, a wśród nich cztery produkty zgłoszone przez LGD „ZIELONE SIOŁO”, tj.:

- Nalewka „Smak Akacji” - Pani Grażyny Pieńkowskiej z Komorowa,

- „Miód spadziowy” - Pana Tomasza Dąbrowskiego z Pasieki nad Bugiem w Kiełczewie,

- „Jesiotr z Zuzeli długo wędzony” - Pana Andrzeja Sosińskiego z Gospodarstwa agroturystycznego „Stary Młyn” i hodowla ryb w Ołtarzach Gołaczach,

- „Słonina paprykowa” - Pani Bożeny Basa z Komorowa.

Z ogromną przyjemnością informujemy, że w gronie zwycięzców Konkursu znalazły się dwa produkty zgłoszone przez nasze Stowarzyszenie tj. Miód spadziowy”, który zwyciężył
w kategorii miody oraz Jesiotr z Zuzeli długo wędzony”, który wygrał jako najlepszy produkt rybny.

„Miód spadziowy” urzeka smakiem i niespotykanym bukietem zapachowym. Nazywany jest też miodem królewskim. Pozyskiwany jest w pasiekach zlokalizowanych w rejonie czystym ekologicznie, z dala od dróg i zabudowań, w pobliżu rezerwatu Mokry Jegiel.

„Jesiotr z Zuzeli długo wędzony” zachwyca swoim smakiem i zapachem. Jest wyjątkową rybą, praktycznie pozbawioną ości, dzięki czemu łatwo się ją spożywa i bez obaw można serwować nawet dzieciom. Mięso jest niezwykle delikatne i smaczne. Do wędzenia jesiotra używane jest drzewo liściaste, głównie owocowe lub dębowe. Proces wędzenia trwa kilka godzin.

ZWYCIĘZCOM GRATULUJEMY !!