W związku z organizowanym po raz jedenasty przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie „Konkursem o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego” zwyczajowo jak co roku LGD „ZIELONE SIOŁO” zgłosiła produkty z obszaru działania naszego Stowarzyszenia, które rywalizowały w kategorii producenci indywidualni tj.:
– „Piernik dojrzewający” – Pani Grażyny Pieńkowskiej z Komorowa,
– „Pasztet Jarski” – Pani Elżbiety Gumiężnej z miejscowości Zaręby Leśne,
– „Miód wierzbowo-mniszkowy” – Pana Mirosława Pędzicha z Komorowa,
– Nalewkę „Smak Róży” – Pani Bożeny Basa z Komorowa.
W dniu 18 kwietnia br. odbyło się posiedzenie Kapituły Konkursu, w wyniku którego wyłoniono Laureatów XI edycji. Wśród najsmaczniejszych i najzdrowszych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu w 2017 roku w kategorii wyroby cukiernicze znalazł się zgłoszony przez nas „Piernik dojrzewający”. W kategorii miody zwyciężył „Miód wierzbowo-mniszkowy”, natomiast wyróżnienie w kategorii napoje zdobyła Nalewka „Smak Róży”.
Z całą pewnością możemy potwierdzić, że wszystkie produkty zgłoszone przez naszą LGD są wyśmienite i niepowtarzalne. „Piernik dojrzewający” jest tradycyjnym elementem wigilijnego stołu i nie tylko. „Pasztet Jarski” urzeka smakiem i niespotykanym bukietem zapachowym, zaś wyglądem do złudzenia przypomina pasztet mięsny. Jest niezwykle pachnący, zdrowy i dietetyczny. „Miód wierzbowo-mniszkowy” to rewelacyjny smakołyk dodawany do ciast i napoi. Powstaje na bazie wyłącznie naturalnych produktów. Nalewka „Smak Róży” robiona według sprawdzonej przez pokolenia, tradycyjnej receptury jest niezwykle aromatyczna, smaczna i delikatna. Wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom.
GRATULUJEMY ZWYCIĘZCOM !!!